Danmark skriger efter faglært arbejdskraft, og det samme gør man i Esbjerg. Som led i en plan om at gøre faguddannelser mere attraktive for unge foreslår kommunen nu at udvide skolepraktikken fra en til to uger for folkeskoleelever.

Af Eva Beyer Paulsen og Johan Dyrved Holm
De danske virksomheder bløder faglært arbejdskraft. År for år stiger behovet for faglærte, men samtidigt er det svært at få de danske unge til at søge ind på faguddannelserne. Det vil Esbjerg Kommune i samarbejde med erhvervslivet nu forsøge at løse.
Kommunens erhvervsfremmeudvalg har nemlig stillet et forslag om at forbedre Esbjerg Kommunes indsats på området. Målsætningen er klar: i 2030 er det Esbjergs mål, at 30 procent af eleverne fra Esbjergs 9.-10. klasser skal vælge en erhvervsuddannelse i stedet for de nuværende 24 procent.
Nødvendigt for den grønne omstilling
Og problemet er i den grad vigtigt at løse:
“Virksomhederne i Esbjerg er meget aktive indenfor den grønne omstilling og alene de projekter, der ligger der, betyder, at der vil være et meget stort behov for faglærte og ufaglærte medarbejdere de næste år,” fortæller Birgit Bech Jensen, kommunikationschef for Business Esbjerg, der repræsenterer Esbjergs erhvervsråd.
Ifølge en fremskrivning fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil der i 2030 mangle 99.000 faglærte, og det kan man også mærke i Esbjerg.
Derfor skal det onsdag drøftes, om den obligatoriske erhvervspraktik i folkeskolen skal udvides til to uger. Herved kommer man i både 7. og 9. klasse ud og prøver kræfter med det lokale erhvervsliv. Dette vil forhåbentligt motivere flere unge til at søge ind på faguddannelserne. Det mener erhvervslivet i hvert fald:
“Alle muligheder for at elever i udskolingen bliver præsenteret for de meget forskellige og meget interessante muligheder for en faglært uddannelse, kan vi kun bakke op om,” siger Birgit Bech.
Et godt redskab for eleverne
En undersøgelse foretaget af Danmarks Evalueringsinstitut i 2021 viser, at 73% af de adspurgte skoleledere vurderede, at erhvervspraktikken i høj grad er et godt redskab til at lære elever om arbejdslivet. Det kan også betyde for eleverne, at de får et bedre overblik over, om de skal tage et alternativt uddannelsesvalg end gymnasiet.
Lige netop forslaget om en udvidet erhvervspraktik er noget, man i Esbjergs erhvervsliv har efterspurgt:
“Vi repræsenterer erhvervslivet, og for nogle uger siden samlede vi nogle af de arbejdspladser, der ansætter mange faglærte og lærlinge, og de bakker meget op om forslaget. Så erhvervslivet, og dermed også os, støtter det og har det som et fokuspunkt, at det bliver obligatorisk erhvervspraktik for eleverne i udskolingen.”
En udvidelse af praktikordningen betyder dog også, at man for fremtiden skal ud og finde mange flere pladser til de mange folkeskoleelever, der skal ud at prøve kræfter med dagligdagen i Esbjergs virksomheder. Det er dog ikke noget, der bekymrer Business Esbjerg, som ikke forventer nogen problemer.
“Erhvervslivet har selv givet udtryk for, at de ser frem til det. Det er jo svært at forudsige, hvordan det bliver effektueret, men jeg synes egentligt, at erhvervslivet helt generelt er gode til at bakke op om den slags initiativer,” siger Birgit Bech Jensen.
Udover forslaget om obligatorisk praktik har man fra Business Esbjerg også et ønske om, at man for fremtiden flytter 10. klasse ud på erhvervsskolerne, så man derigennem kan få flere ind faguddannelserne.