
Stafet For Livet i Esbjerg, der samler ind til Kræftens Bekæmpelse, er i overhældende fare for ikke at blive afholdt næste år. Det står klart efter et opstartsmøde i foreningen, hvor særligt manglen på frivillige er en udfordring. Det er et stort problem for Esbjergs lokalsamfund, mener formand Søren Andersen.
Et kræftforløb er hårdt. Om man er syg eller pårørende. Hverdagen kan være meget svingende, og ikke alle dage er lige solskinsrige. Dét er hvad Stafet For Livet symboliserer: et svingende døgn i et kræftramt liv. Men arrangementet er mere end en klassisk indsamling. Det er et fællesskab for kræftramte, tidligere syge og pårørende, der møder ligesindede. Et rum, der har bragt byen sammen, men som muligvis forsvinder.
Kæmpe fald af deltagere efter corona
51-årige Søren Andersen, der er formand for Stafet For Livet, kæmper for at opretholde SFL i Esbjerg. Han mistede selv sin far til kræft for 14 år siden. Efter han blev formand, har han prøvet at gøre en forskel for kræftramte. Men det årlige frivillige arrangement, der har været afholdt i Esbjerg siden 2012, har haft det svært efter corona.
”Før corona havde vi 3500 deltagere, hvor vi tilsammen tjente 1.400.000 kroner til kræftens bekæmpelse. I år kom der 600 deltagere, som i alt fik indsamlet 370.000 kroner”, siger Søren Andersen.
Han understreger, at de 370.000 kroner var meget imponerende i forhold til antallet af deltagere, men han er alligevel bange for, at der til næste år vil møde endnu færre op. En slags ond spiral, hvor færre deltager avler færre frivillige.
Landsdækkende har Stafet For Livet også oplevet et fald i deltagere efter corona. Det påpeger Mette Nielsen, der er ansat i Stafet For Livet Syddanmark.
”Generelt er vi ikke på samme niveau som før corona. Men det er et lidt broget billede, da stafetten er vækstet igen i flere byer.”
Hun giver Søren ret i, at det særligt har været svært at finde frivillige til stafetten i Esbjerg.

En stafet, der giver sammenhold
Søren Andersen er bange for, at det fællesskab, der skabes igennem SFL, kommer til at mangle i lokalsamfundet.
”Fighterne, der har eller har haft kræft, mister muligheden for at komme og møde hinanden.”
Mette Nielsen er enig med Søren og fremhæver, hvordan det gør en stor forskel for de mennesker, der deltager.
”Det er ikke altid, at ens pårørende kan sætte sig ind i, hvordan det er at have eller have haft kræft”
Stafet for Livet er repræsenteret i 77 byer i Danmark. Det vil være et tab for lokalsamfundet, hvis Esbjerg ikke er repræsenteret, mener Søren.
Men er der ikke nogen til at afholde stafetten, der afholdes i maj næste år, bliver der efter al sandsynlighed ikke sendt nogen stafet afsted til næste år.