Alle Esbjergs kommunale vuggestuer er udstyret med minimum en iPad. Men de digitale enheder bliver brugt til at se film og spille spil istedet for faglighed og pædagogik. Mor til vuggestuebarn følte sig nødsaget til at skifte til en privat vuggestue.

Digitale medier fylder i stigende grad mere blandt de yngste børn i Danmark. (AI-genereret illustration: Ideogram.ai)

“Man skal bruge iPaden som et pædagogisk værktøj i vuggestuerne, men den bliver brugt som ekstra hænder.”

Sådan lyder det fra 32-årige Charlotte Segall, som har oplevet store udfordringer med, hvordan digitale medier bliver brugt som et led af pædagogikken i de kommunale vuggestuer i Esbjerg Kommune.

Hun mener, at de iPads som kommunen har givet institutionerne, bliver brugt til pacificering af børnene fremfor som et pædagogisk og fagligt redskab.

Et skift var højst nødvendigt

Charlottes søn havde kun været i vuggestuen i tre måneder, da de større udfordringerne begyndte at opstå.

Da Charlotte skulle hente sønnen i vuggestuen, fandt hun ham siddende i en barnevogn med en iPad, uden en pædagog til stede.

Efter hendes opdagelse af, hvor meget skærmen fyldte i sønnens vuggestue, besluttede hun at udskifte den kommunale vuggestue med en privat.

“Det er ikke det, jeg betaler 4.000 kroner om måneden for. Det var dråben,” fortæller Charlotte.

I Esbjerg Kommune er det en forudsætning, at institutionerne skal bruge digitale medier i pædagogikken. (Foto: Viktor Houman)

Ipads er allerede i budgettet

Esbjerg Kommune har indgået en bred budgetaftale for 2024-2027 den 14. september. I budgetaftalen fremgår det blandt andet, at kommunen har afsat 407,6 tusind kroner til Ipads eller smartphones til alle kommunale dagplejere, hvilket, ifølge budgetaftalen, er et nødvendigt tiltag.

Kommunens budgetaftale har tidligere mødt kritik, da aftalen blandt andet indebærer store besparelser på områder som klubtilbud og feriekolonier for folkeskolebørn i Esbjerg Kommune.

Esbjerg Tidevand har forsøgt at få en kommentar fra Mette Lindkær, chef for Børn og Pædagogik i Esbjerg Kommune. Dette har ikke været muligt.

Budgetaftalen kan læses i sin helhed her.

Går direkte imod Børns Vilkårs anbefalinger

”0-2-årige børn får ikke noget ud af at være på digitale medier. De har brug for at opleve med alle sanser. At se, smage, lytte, mærke og røre. Det kan skærmen ikke tilbyde.”

Sådan fremgår en af anbefalingerne fra Skærmguiden for børn i institutioner i alderen 0-2 år. Men ifølge Charlotte Segall bruges de digitale medier i Esbjerg Kommunes vuggestuer som ekstra hænder. Selv følger hun Skærmguidens anbefalinger, men hun savner det samme fra vuggestuerne.

“Mit barn har ikke en tablet derhjemme. I øvrigt har Jeg aldrig skrevet under på, at mit barn skal sidde og kigge på en iPad i vuggestuen, bare fordi de ikke har hænder nok,” fortæller Charlotte.

Charlotte er frustreret over, at hun ingen kontrol har over hendes søns skærmtid i vuggestuen. Flere gange har hun oplevet, at børnene i vuggestuen sad med hovederne begravet i de digitale medier, når hun skulle aflevere eller hente sønnen.

“Ifølge Børns Vilkårs anbefalinger fremgår det også, at hvis børn overhovedet skal høre noget digital lyd, bør det være uden video og reklamer. Vuggestuen satte YouTube på. Hvordan giver det mening?” spørger Charlotte.

Skærmguiden er en række anbefalinger, lavet af den danske organisation Børns Vilkår, om skærmbrug for børn og unge i alderen 0-18 år. Skærmguiden kan læses her.

Nu trives sønnen

Efter fem måneder i den kommunale vuggestue besluttede Charlotte Segall, at sønnen skulle flyttes til en privat vuggestue.

Hun har en god mavefornemmelse med, at sønnen nu er i en vuggestue, hvor leg og læring er i fokus uden digitale medier.

“Min private dagplejer har fire børn. Hun kan interagere med alle børnene, og der er rutiner. Der er god ro og orden hos hende,” afslutter Charlotte.

Esbjerg Tidevand

Hvor vores historier altid kommer med en bølge af information