Esbjerg Kommunes nye budgetaftale ligger op til at sløjfe hjemmehjælpsmodtageres klippekort. 90-årige Lis er en af dem, der mister sine ugentligt tid til en valgfri aktivitet.

Foto og tekst af Karen Marie Gejl og Jonathan S. Bang-Madsen
På baggrund af det nye budgetforlig bliver klippekortsordningen sløjfet i starten af det nye år. Efter anden behandling af budgettet på mandag bliver afskaffelsen af klippekortet med stor sandsynlighed vedtaget.
Den nuværende klippekortsordning giver ældre mulighed for en halv times hjælp om ugen. Det er en tid, den ældre selv er herre over. Tiden kan bruges på en gåtur, et spil kort eller en sludder. Men denne tid bliver formentlig snart frataget de ældre i Esbjerg Kommune.
“Jeg bruger klippekortet til at gå tur rundt om alle husene her, og hvis der ikke er tid til det, så går vi en halv tur. Men kun hvis det er godt vejr,” fortæller den smilende Lis Halle Petersen, der gør brug af klippekortsordningen i Esbjerg Kommune.
“Jeg har jo brug for hjælp”
“Det har været en løsning, som mange har været glade for, især da det blev indført. Dem der benytter sig af klippekortet, er helt sikkert kede af at miste det, og det forstår jeg godt, for det giver dem jo en frihed,” siger May-Britt Andersen, der er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Esbjerg Kommune.
Klippekortstimerne er utrolig vigtige for Lis netop på grund af den frihed, de giver:
“I den tid jeg ikke havde klippekort, savnede jeg det meget. Det er min måde at komme ud på, fordi jeg ikke har noget familie her, der kan hjælpe mig.”
Lis sparer i øjeblikket klip op til en to timers tur til Bilka. Hun har sparet sine gåture i fire uger for at få mulighed for at komme til byen. Denne ugentlige halve time, der kan virke kort for andre, kan altså give Lis en smule af hendes frihed tilbage. Men hvis de bliver sparet væk, vil Lis ikke kæmpe:
“Jeg kan jo ikke lave om på det. Hvis de tager det fra mig, kan jeg jo ikke gøre noget.”
Kampen virker for uoverskuelig.
“Vi skal huske på, at den generation af ældre har været vant til at tilpasse sig den situation, man var i. De har ikke nogen krævementalitet, de står ikke og forlanger at få det og det. Men at man som medarbejder er med til at se, hvad der kunne glæde den her borger, ikke er blevet udnyttet, er skuffende,” forklarer formand for Esbjergs Ældreråd, Gertrud Søndergaard Hansen.
Besparelser rammer især ældreområdet
Besparelserne på klippekortsordningen kommer samtidig med mange andre besparelser i kommunen, og dette rammer især ældreområdet.
“Flødeskummet er taget for længst, for man skærer, hvor det gør ondt i forvejen,” siger Gertrud Søndergaard Hansen.
Men fra byrådets synspunkt er det en nødvendig afvejning af økonomi og menneskelige behov.
“I den økonomiske situationen Esbjerg Kommune står i lige nu, har vi svært ved at få enderne til at nå sammen, og vi kan ikke se, hvordan vi skal lave nogle besparelser, der gør mindre ondt end det her,” siger May-Britt Andersen.
Selvom det ser ud til, at Lis ikke kommer ud på flere gåture i det nye år, har hun stadig brug for hjælp, om det kommer fra kommunen eller et andet tiltag.