20-årige Dina Davidsen er tidligere patient i børne- og ungepsykiatrien, og er bekymret for ændringerne. Foto: Eva Beyer Paulsen
Det er nu en måned siden, at den nye psykiatriplan trådte i kraft. Udrulningen er gået gnidningsfrit, men unge og pårørende er stadig bekymrede.
Af Eva Beyer Paulsen
20-årige Dina Victoria Davidsen har aldrig været god til at overnatte ude. Hun lider af seperationsangst og PTSD. Dina er psykisk syg, og derfor har hun de seneste seks år tilbragt flere nætter på psykiatrisk døgnafsnit for børn- og unge i Esbjerg. Hun fortæller, at afdelingen ligger ti minutter fra hendes hjem, og dette har altid været en vigtig faktor for, at hun kunne søge hjælp. Eller lå. Fordi den første september blev afdelingen lukket og sengepladserne flyttet 100 kilometer væk til Aabenraa.
Og flytningen til Aabenraa, er ifølge formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Syddanmark, Mette Bossen Linnet gået over al forventning:
”Selvfølgelig har der været udfordringer, men det er forventeligt, når man rykker rundt. Generelt er ændringen blevet taget godt imod.”
Skarp kritik
Forslaget om at flytte den børnepsykiatriske akutmodtagelse, og det tilhørende døgnafsnit, ud af Esbjerg, mødte skarp kritik. I blandt andet JydskeVestkysten kunne man læse om utilfredse og bekymrede medarbejdere og patienter. En af dem, der italesatte problemet, var Dina Davidsen. Selvom hun ikke længere er i børne- og ungepsykiatrien, mener hun, at hun er sat i verden for at tale de psykisk sårbares sag.
”Når jeg ser tilbage på det nu, er jeg meget taknemmelig for, at jeg ikke skulle så langt væk. For så havde jeg aldrig søgt hjælp på den måde,” fortæller Dina.
Helt konkret betyder omlægningen, at de børne- og ungdomspsykiatriske sengepladser, der før lå i Esbjerg, siden september har ligget i Aabenraa. Herudover blev akutmodtagelsen flyttet fra Esbjerg til Aabenraa, hvor den gik fra at være døgnåben til kun at være åben fra 08.00 til 18.00. Det vil sige, man skal til Odense for at få hjælp i nattetimerne.
Til gengæld har den nye aftale også betydet, at den ambulante kapacitet styrkes, ligesom forebyggelses- og opfølgningsindsatsen forbedres.
Psykiatere er en mangelvare
Trods kritikken er der god grund til, at afdelingen i Esbjerg lukkede, fortæller Mette Bossen Linnet:
”Vi skal ruste os bedst muligt til fremtiden. Vi er derfor nødt til at tænke over, hvordan vi skal bruge de speciallæger, vi har. Der er desværre mange børn og unge, der har brug for hjælp,” fortæller hun.
Der er nemlig stor mangel på psykiatere, og dette har ført til lange ventelister. Derfor har regionen været nødt til at effektivisere brugen af psykiatere.
Men det er Sara Darling Berg Jørgensen, regionsrådspolitiker i Region Syddanmark for SF ikke enig i:
”Vi mener, at der sker en forringelse i vores psykiatri, når der pludselig er så langt for dem, der bor i Esbjerg-området. Når man står med et udsat barn, som har brug for hjælp, så har man brug for nærhed og nærvær,” fortæller hun.
Ingen hjælp at hente
Denne bekymring kan Christina Simonia Straarup nikke genkendende til. Hun er mor til 12-årige Walther, som har autisme. Hun føler sig utryg, fordi der i hendes optik ikke er nogen hjælp at hente, hvis Walther får det skidt:
”Aabenraa er ikke en løsning i min verden,” fortæller hun.
Også Dina Davidsen har svært ved at forholde sig til, at børn skal så langt efter hjælp. Når hun tænker tilbage på sit 16-årige jeg, og de problemer hun havde, er det svært at se, hvordan andre unge skal kunne få hjælp så langt fra deres hjemby.
”Det går slet ikke at skulle transportere mig så langt med mennesker, jeg ikke kender i en ny by.”
Ifølge Sara Darling er dette et problem, flere borgere har givet udtryk for.
”Der er mange, der ikke har bil, og derved ikke kan komme afsted med deres barn,” fortæller hun.
Sammen med SF forsøgte hun sidste år at gennemføre et ændringsforslag, så der stadig kunne være en mindre aflastende afdeling i Esbjerg. Men dette forslag fik ikke flertal i Regionsrådet.

Det bedste bud på en løsning
Dina har flere selvmordsforsøg bag sig. Og hun har meget svært ved at bede om hjælp hos folk, hun ikke kender. I sin tid i ungdomspsykiatrien, var det derfor vigtigt for hende, at hun var tæt på sit hjem, og at hun kendte personalet. Derudover har de fleste i Dinas familie ikke kørekort, hvilket giver en usikkerhed, hvis hun som ung psykisk sårbar skulle til Aabenraa eller Odense.
“Jeg ville kunne nå at ombestemme mig 40 gange på en togtur til Aabenraa. Og jeg ville ikke bryde mig om at skulle tage toget, hvis jeg havde det så skidt.”
Region Syddanmark vil ifølge Mette Bossen fortsætte deres arbejde for at få styrket børne- og unge-psykiatrien, men det her har ifølge hende været den bedst mulige løsning i et presset system.
“Det er vores bedste bud på, hvordan vi kan hjælpe de tusindvis af børn og unge, der i dag venter alt for lang tid på behandling.”
Du kan kontakte Livslinien, hvis du har selvmordstanker eller er i anden alvorlig livskrise, eller hvis du er pårørende eller efterladt til selvmord.
Telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05
Mailrådgivning og Chatrådgivning. For at se åbningstider og for at skrive, gå ind på www.livslinien.dk